Vynikajúce zemiakové knedle plnené slaninou a cibuľou podávame s maslom, smotanou a brusnicami.
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiaky
- 300 g slanina
- 2 ks cibuľa
- 50 g maslo
- 0.5 KL celé nové korenie
- 1 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 1 KL soľ
NA SERVÍROVANIE :
- maslo
- smotana na šľahanie
- brusnicový džem
POSTUP
1.) Vo väčšom hrnci rozpálime olej, pridáme na malé kocky posekanú cibuľku a smažíme do sklovita.
2.) Medzitým si nakrájame slaninu na malé kocky, cibuľu nasekáme nadrobno a dáme ich spoločne s maslom pražiť na panvicu. Keď je slanina ružová a cibuľa zlato-hnedá, panvicu odstavíme z plameňa a primiešame podrvené nové korenie. Zmes necháme vychladnúť.
3.) Uvarené zemiaky scedíme, popučíme a necháme krátko vychladnúť.
4.) Potom ich presunieme do misky, pridáme rozšľahané vajíčko, múku a soľ a rukami vypracujeme celistvé, lepivé cesto.
5.) Cesto presunieme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme z neho hrubší asi 50 centimetrov dlhý valček, ktorý nakrájame na 8 až 12 rovnakých častí. V strede kúskov zemiakového cesta urobíme prstami jamky, ktoré naplníme slaninovo-cibuľovou plnkou, ktorú v ceste uzavrieme a v dlaniach tvarujeme guľky.
6.) Knedličky potom dáme variť do osolenej vody a varíme ich 10 až 20 v závislosti od ich veľkosti.
7.) Švédske zemiakové knedličky podávame preliate roztopeným maslom, smotanou na šľahanie a bokom dáme trochu brusnicového džemu.