
Čokoládový Lávový Koláč
Ingrediencie:
- 100 g kvalitnej horkej čokolády
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 50 g cukru
- 30 g hladkej múky
- Štipka soli
- Práškový cukor na posypanie
- Vanilková zmrzlina na podávanie (voliteľné)
Postup:
- Príprava formičiek:
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Formičky na pečenie vymažte maslom a jemne posypte múkou, aby sa koláčiky ľahko vyklopili.
- Príprava čokoládovej zmesi:
- V hrnci na nízkom ohni rozpustite čokoládu spolu s maslom. Miešajte, kým zmes nebude hladká, a potom nechajte mierne vychladnúť.
- Príprava cesta:
- V miske vyšľahajte vajcia, žĺtky a cukor do hustej peny.
- Pridajte vychladnutú čokoládovú zmes a jemne premiešajte.
- Pridajte múku a štipku soli, potom zľahka premiešajte, až kým nebude cesto rovnomerné.
- Pečenie:
- Nalejte zmes do pripravených formičiek, plňte ich asi do 3/4 výšky.
- Pečte v predhriatej rúre 10–12 minút, alebo kým okraje koláčikov nestuhnú a stred zostane mäkký.
- Servírovanie:
- Vyklopte koláčiky na tanier, posypte práškovým cukrom a podávajte s vanilkovou zmrzlinou, ak si želáte.