Tanier s orechovými kysnutými koláčmi, posypanými práškovým cukrom, na rustikálnom drevenom stole s miskou mletých orechov a pohárom mlieka v pozadí

Tradičné kysnuté orechové koláče

ZDIELAŤ

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 100 ml smotany na šľahanie (alebo mlieka)
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru (na orechovú náplň)
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Príprava kvásku:
    • Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu.
    • Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a trochu vlažného mlieka. Nechajte 10-15 minút nakysnúť.

  1. Príprava cesta:
    • Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
    • Do stredu múky urobte jamku a nalejte nakysnutý kvások.
    • Pridajte roztopené (nie horúce) maslo a dve vajcia.
    • Postupne prilievajte vlažné mlieko a miesite, kým nezískate hladké, elastické cesto.
    • Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

  1. Príprava orechovej náplne:
    • V miske zmiešajte mleté orechy, smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nevznikne hustá náplň.

  1. Tvarovanie a pečenie koláčov:
    • Nakysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm.
    • Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska cesta.
    • Na každé koliesko položte lyžicu orechovej náplne a okraje cesta jemne zahnite, aby náplň nevytiekla.
    • Koláče poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Zakryte ich utierkou a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
    • Pred pečením koláče potrite rozšľahaným vajcom.

  1. Pečenie:
    • Rúru predhrejte na 180°C.
    • Koláče pečte približne 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.

  1. Dokončenie:
    • Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke.
    • Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tanier s makovými kysnutými koláčmi, posypanými práškovým cukrom, na rustikálnom drevenom stole s miskou maku a mlieka v pozadí Previous post Tradičné makové koláče z kysnutého cesta
Kompostový kôš v záhrade plný rôznych organických materiálov, ako sú zeleninové šupky, kávové usadeniny a lístie. Kôš je umiestnený v útulnej, zelenej záhrade s bujnými rastlinami a kvetmi okolo. Vedľa koša je opretý malý záhradný nástroj Next post Výhody a Tipy Pre Kompostovanie v Záhrade