Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 ml smotany na šľahanie (alebo mlieka)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru (na orechovú náplň)
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Príprava kvásku:
- Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu.
- Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a trochu vlažného mlieka. Nechajte 10-15 minút nakysnúť.
- Príprava cesta:
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
- Do stredu múky urobte jamku a nalejte nakysnutý kvások.
- Pridajte roztopené (nie horúce) maslo a dve vajcia.
- Postupne prilievajte vlažné mlieko a miesite, kým nezískate hladké, elastické cesto.
- Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava orechovej náplne:
- V miske zmiešajte mleté orechy, smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nevznikne hustá náplň.
- Tvarovanie a pečenie koláčov:
- Nakysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm.
- Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska cesta.
- Na každé koliesko položte lyžicu orechovej náplne a okraje cesta jemne zahnite, aby náplň nevytiekla.
- Koláče poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zakryte ich utierkou a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
- Pred pečením koláče potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Koláče pečte približne 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
- Dokončenie:
- Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke.
- Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!