Objavte recept na tieto chutné klasické kysnuté jablkové koláče, ktoré sú ideálnym dezertom na každú príležitosť. Jemné kysnuté cesto v kombinácii so šťavnatými jablkami a škoricou vytvára neodolateľný zážitok pre vaše chuťové poháriky.
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 4-5 stredne veľkých jabĺk
- 2-3 lyžice škorice
- 3-4 lyžice hnedého cukru
Postup:
Príprava kvásku:
- Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu.
- Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a trochu vlažného mlieka. Nechajte 10-15 minút nakysnúť.
Príprava cesta:
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
- Do stredu múky urobte jamku a nalejte nakysnutý kvások.
- Pridajte roztopené (nie horúce) maslo a dve vajcia.
- Postupne prilievajte vlažné mlieko a miesite, kým nezískate hladké, elastické cesto.
- Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Príprava jablkovej náplne:
- Jablká olúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte jablká so škoricou a hnedým cukrom.
- Tvarovanie a pečenie koláčov:
- Nakysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm.
- Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska cesta.
- Na každé koliesko položte kúsok jablkovej náplne a okraje cesta jemne zahnite, aby náplň nevytiekla.
- Koláče poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zakryte ich utierkou a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.
- Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Koláče pečte približne 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
- Dokončenie:
- Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke.
- Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť! 🙂