Tanier s klasickými kysnutými jablkovými koláčmi, posypanými práškovým cukrom, s čerstvými jablkami a škoricovými tyčinkami na rustikálnom drevenom stoleTradičné jablkové koláče z kysnutého cesta
ZDIELAŤ

Objavte recept na tieto chutné klasické kysnuté jablkové koláče, ktoré sú ideálnym dezertom na každú príležitosť. Jemné kysnuté cesto v kombinácii so šťavnatými jablkami a škoricou vytvára neodolateľný zážitok pre vaše chuťové poháriky.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 4-5 stredne veľkých jabĺk
  • 2-3 lyžice škorice
  • 3-4 lyžice hnedého cukru

Postup:

Príprava kvásku:

  • Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu.
  • Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a trochu vlažného mlieka. Nechajte 10-15 minút nakysnúť.

Príprava cesta:

  • Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
  • Do stredu múky urobte jamku a nalejte nakysnutý kvások.
  • Pridajte roztopené (nie horúce) maslo a dve vajcia.
  • Postupne prilievajte vlažné mlieko a miesite, kým nezískate hladké, elastické cesto.
  • Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Príprava jablkovej náplne:

  • Jablká olúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
  • V miske zmiešajte jablká so škoricou a hnedým cukrom.
  1. Tvarovanie a pečenie koláčov:
  2. Nakysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm.
  3. Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska cesta.
  4. Na každé koliesko položte kúsok jablkovej náplne a okraje cesta jemne zahnite, aby náplň nevytiekla.
  5. Koláče poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Zakryte ich utierkou a nechajte ešte 15-20 minút kysnúť.

  1. Pečenie:
  2. Rúru predhrejte na 180°C.
  3. Koláče pečte približne 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
  4. Dokončenie:
  5. Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke.
  6. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť! 🙂

Od redakcia

Náš webový blog prináša pestrý výber informácií zo sveta a domova. Na stránke nájdete rôzne sekcie vrátane Z DOMOVA, ZO SVETA, FAKTY, KRIMI, VTIPNÉ, ZAUJÍMAVOSTI, CESTOVANIE a KVÍZY. Snažíme sa poskytovať aktuálne správy, zaujímavé fakty a pútavé príbehy, ktoré vás nielen informujú, ale aj zabavia. Cieľom nášho blogu je priniesť kvalitný a dôveryhodný obsah pre všetkých našich čitateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *